Vervoer in Myanmar

Hoe reis je door Myanmar?

Wie met ons op reis door Myanmar gaat, zal geheel of grotendeels per privé auto met chauffeur reizen. Het reizen per privé auto is erg prettig omdat je op die manier onderweg (foto)stops kunt maken als je dat wenst. Ook kun je in samenspraak met de chauffeur overleggen over de vertrektijden. Zelf rijden is helaas niet mogelijk.

Het leren van een vreemde taal is in Myanmar niet voor iedereen weggelegd. Zo ook niet voor al onze chauffeurs. De chauffeurs waar wij mee samenwerken zullen soms een basiskennis van het Engels hebben maar verwacht niet dat zij kunnen functioneren als gids. Wij werken in Myanmar samen met een fijne, kundige reisagent die altijd telefonisch beschikbaar is.

Over het algemeen zijn de wegen in Myanmar niet zo goed, vaak wel geasfalteerd maar met gaten in de wegen.

Alle kosten die te maken hebben met de huur van de auto zijn inclusief in je reisarrangement. Je betaalt dus niet extra voor het eten en de overnachtingen van de chauffeur of voor de benzine, tolwegen of onderhoud van de auto.

De auto en chauffeur zijn niet beschikbaar op de vrije dagen.


Onderweg in Myanmar

Andere middelen van transport

Om tijd te winnen of als je opziet tegen enkele lange reisafstanden, zou je ook kunnen kiezen voor één of enkele binnenlandse vluchten. Yangon, Mandalay, Bagan, Heho (bij het Inle meer) en Thandwe (bij Ngapali Beach) zijn bijvoorbeeld allemaal te bereiken per binnenlandse vlucht.

Verreweg de leukste manier om van Mandalay naar Bagan te reizen is per boot. In tien tot twaalf uur tijd (afhankelijk van de waterstand en of je een snelle boot of een langzame boot treft) zak je per boot de Ayeyarwady rivier af.

Treinen in Myanmar is eventueel ook mogelijk. Er loopt een spoorlijn van Yangon naar Mandalay.  Er zijn nachttreinen en dagtreinen. Ook vanuit Bagan is er een nachttrein naar Yangon.  Het spoor is slecht en daardoor is treinreizen niet erg comfortabel en een trage manier van reizen maar als een beetje afzien je niet afschrikt is het een prima manier om, terwijl je reist, in contact te komen met de lokale bevolking. Houd rekening met eenvoudige faciliteiten aan boord en er zijn restauratiewagons maar het eten is niet echt bijzonder.

Op sommige trajacten is het het reizen per nachtbus een goede oplossing om sommige lange afstanden voordelig en comfortabel te overbruggen. Deze bussen zijn van goede kwaliteit met airco en gereserveerde stoelen en wij vonden het een redelijk comfortabele manier van reizen als je er tenminste niet tegenop ziet om in de nacht te reizen.

Samen met onze reisspecialisten kun je de route uitstippelen met het vervoer dat het beste bij jou past. Het leukste is natuurlijk een combinatie van bovengenoemde vervoersmiddelen.